HOEZO SPINOZA? *

Het is belangrijk het menselijke handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen. 


Spinoza wordt in Nederland omarmd als de ultieme ‘denker des vaderlands’, die in Amsterdam naamgever is van een straat, een standbeeld, een lyceum, een campus, een lezing en meer. Ooit sierde zijn portret het biljet van duizend gulden en de Spinoza-premie is de hoogst mogelijke wetenschappelijke prijs. Kortom Spinoza is onze hoogste waarde. 

Harpert Michielsen

Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man en wat is zijn gedachtegoed? Waarom is hij juist nu belangrijk? Hoezo Spinoza? 

In zijn werk Ethica, eigenlijk een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre, beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie hoe we het hoogste geluk kunnen bereiken. Maar hij laat ons ook achter met vragen. Wat bedoelt hij nou precies? 

De antwoorden van Spinoza kunnen ons richting en troost bieden. Hij weet immers wat het betekent om in isolement te leven; in 1656 werd hij door de Portugees-Israëlitische Gemeente uit de joodse gemeenschap verstoten. Hij leefde, als tweede generatie immigrant, tussen twee culturen en overleefde twee pestepidemieën. Spinoza vond waardigheid en vrijheid in zichzelf. In zijn werk legt hij uit hoe we ons hoofd niet op hol moeten laten brengen door angst en woede, hoe we onszelf kunnen bevrijden van ons streven naar geld, roem en status. Hij vertelt ons hoe we gelukkig kunnen worden door dit juist niet meer na te streven, maar door tolerant, begripvol en tevreden te zijn met het hier en nu. 

Harpert Michielsen is geen filosoof, maar als nieuwsgierige theatermaker duikt hij in het leven van Spinoza, in de geschiedenis van Amsterdam en probeert te achterhalen wat er nu nog zo belangrijk is aan Spinoza. Wat kunnen we nog met hem? Waarom is hij nog belangrijk?  Hoezo moeten wij hem juist NU kennen?

Hoezo Spinoza? Stand-up History over de grootste vrijdenker van Nederland.

Tekst en spel Harpert Michielsen 
Eindregie Martijn de Rijk Fotografie Ben van Duin Film Arjen Sinninghe Damsté

De voordracht is geschikt om op verschillende locaties te spelen; in huiskamers, culturele centra, kleine theaters.
Ook buiten: tuinterrassen, tuinhuizen, landgoederen, etc.  

De voordracht duurt ca. 1 uur en 30 minuten zonder pauze


Spinozakring Soest Lees hier het verslag van Dick Blaauboer

Lees het interview in de Theaterkrant

Hoezo Spinoza ? Nou zo Spinoza!
Lees hier het verslag van Amsterdamse Spinoza Kring


Lid Vereniging Spinozahuis (gezien in de OBA april 2023)
Ik was zeer onder de indruk van filosoof/acteur Harpert Michielsen, die een leerzame, onderbouwde en ludiek gebracht solo-optreden gaf. Zijn optreden is 2-ledig: hij spreekt als Spinoza en over Spinoza. Ik heb genoten!

Reacties van enkele Kunst in de Kamer Kringen
“Wat hebben wij genoten van de werkelijk prachtige en bijzondere voorstelling van Harpert in Amersfoort! Mooi voorstelling. In Twello, waarin we geprikkeld zijn om over oorzaak-gevolg-relaties, natuurwetten én een holistische benadering na te denken. En het was ook nog vermakelijk. Nijmegen: Harpert’s optreden was een groot succes, zeer gewaardeerd!”
Twente: Buiten enige discussie: een meer dan geweldige avond, iedereen enthousiast en meerdere mensen hebben gevraagd om informatie om dit ook in hun club (Rotary) te organiseren. Ik heb genoten en met mij alle bezoekers, geen enkel negatief punt gehoord. Alle credits aan Harpert! Een heel bijzondere voorstelling. Met passie en creatief over het voetlicht gebracht. Bergen op Zoom e.o. We hebben heel erg genoten. Een prachtig verhaal over Spinoza, iedereen was onder de indruk hoe Harpert het leven van Spinoza en zijn  gedachtengoed heeft verteld en uitgebeeld. We weten nu weer iets meer van deze belangrijke filosoof. Geen makkelijk onderwerp, heel knap gedaan!

Meer zien van Harpert? Bekijk zijn voorstelling Boekman een streaming van de Nationale Opera & Ballet in het kader Theater na de Dam.
*
13 oktober Pulchri Studio Den Haag kaarten
10 december Première Parterre Den Haag kaarten


Bekijk ook andere voorstellingen…