In Oorlog en Liefde, schoolpresentatie


in Oorlog en Liefde, een bijzondere en waargebeurd oorlogsverhaal

In oorlog en liefde vertelt Timo Waarsenburg in ik-vorm op indrukwekkende wijze het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011): een Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in de grootste doodsfabriek die de wereld ooit gekend heeft de liefde van zijn leven vindt.

Het verhaal in een notendop: Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Zonder het van elkaar te weten, overleven beiden de oorlog. Hans ontsnapt met zijn broer tijdens een gevangenentransport naar Mauthausen en sluit zich bij de partizanen van Tito aan. Hij meldt zich na de bevrijding weer bij het Nederlandse leger.

Hij begint dan ook een speurtocht naar het meisje uit het kamp en uiteindelijk weet hij haar te traceren in communistisch Joegoslavië. Op 14 februari 1947 trouwt het stel ‘met de handschoen’ in Delft. Hans en Noëmi zijn bijna 65 jaar getrouwd geweest.

Concept & vertelling Timo Waarsenburg

De schoolversie –met lesbrief- past binnen een lesuur (50-60 minuten) en is geschikt voor midden- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo.

Wij zijn CJP Partner en de optredens op scholen kunnen met CJP Kaart betaald worden.

Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4-5 mei
“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier.


Bekijk ook andere voorstellingen…