De Granaten Armband

niet in kracht, niet in vaardigheid of intelligentie, niet in talent, niet in scheppen openbaart zich een persoonlijkheid, maar in liefde (A.Koeprin)


Bartho Braat

In de muzikale vertelling “De Granaten Armband”, gebaseerd op de gelijknamige novelle van de grote Russische schrijver Alexander Koeprin (1870-1938), wordt de toeschouwer ondergedompeld in het Russische societyleven van begin vorige eeuw.

Irina Parfenova

Het wel en wee van de personages komt tot uiting in sprankelende dialogen en treffende beschrijvingen. Niet voor niets plaatsen de Russen Koeprin, die ook wel de Russische Maupassant wordt genoemd, in de literaire eregalerij bij Tolstoj, Tsjechov en Boenin. Vorstin Vera wordt aanbeden door een anonieme ambtenaar ver beneden haar stand. Vanwege een onverwachte benadering op haar naamdag komt het verhaal, waar Vera’s intimi haar graag mee plagen, tot een dramatische ontknoping.

Er is liefde die alleen in muziek haar gelijke vindt, daarom klinken er pianostukken van Tsjaikovski, Skriabin en Rachmaninov en culmineert de voorstelling, net als Koeprin’s novelle, in het magistrale Largo Appassionato uit Beethovens Tweede pianosonate.

Wie durft het sieraad van de liefde om te doen…?

Concept en Piano Irina Parfenova Acteur Bartho Braat Script en Regie Gerardjan Rijnders Foto Irina Nadja Willems

Lees de recensie van de Theaterkrant hier

Duur van het optreden bedraagt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Voor het optreden is de aanwezigheid van een gestemde piano essentieel.


Bekijk ook andere voorstellingen…