Carlitos Sur y tango nuevo

Carlitos Sur, een muzikale vertelling van twee migranten die, beide op eigen wijze, verschillende culturen in muziek hebben samengebracht


Deze lijsterrijke muzikale voorstelling bestaat uit twee delen.  

Het eerste deel bevat stukken uit de Latijns-Amerikaanse opera Carlitos Sur, over een migrant die vijftig jaar geleden naar Nederland kwam. ‘Ik ben van hier noch daar.’ Met een prachtige doorleefde altstem vertolkt Silvia Mancuso de ziel van Carlitos die op zoek gaat naar zijn ware zelf. In Amsterdam krijgt zijn levensverhaal gestalte, in de tango vindt hij verlossing. 

Schrijver Jorge Menoni (Uruguay/Nederland) verwerkte zijn eigen ervaringen in een libretto dat alle ruimte laat voor dit universele thema en de componist Patricio Wang (Chili/ Nederland) transformeerde Menoni’s verhaal naar een aangrijpende liederen-cyclus. 

De tango vertolkt bij uitstek het universele gevoel dat “het voorbije altijd beter was, terwijl het komende telkens weer nieuwe hoop geeft”. Met de tango als brug tussen Zuid-Amerika en Nederland versmelt deze opera Amsterdam en Buenos Aires. 

Na de pauze zingt Silvia Mancuso een selectie uit het tango nuevo repertoire van Astor Piazzolla en geeft zij een toelichting op de poëtische teksten. Het brengt ons naar het oergevoel van de Tango. 

Zij wordt tijdens dit optreden begeleid door de artistieke duizendpoot Hein Hoogendoorn. 

Silvia Mancuso

Silvia Mancuso, zangeres/pianiste Uruguay 

Na haar studie aan het Conservatorium in Hilversum als klassiek pianiste en diverse zangopleidingen begon zij in 1995 haar carrière als zangeres, met als specialisatie tangomuziek. Zij werkt samen met verschillende tango-ensembles in Europa, Uruguay en Argentinië als pianiste/zangsoliste en arrangeur. 

Haar repertoire bevat stukken uit alle tangoperiodes. Zowel de Guardia Vieja als de moderne tango’s van Piazzolla en zijn tango nuevo. In 2010 begon haar zoektocht naar de Argentijnse folklore en andere Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. In 2014 was ze soliste bij het vrouwenkoor van de Wereldpremière van de Misa Criolla. 

Hein Hoogendoorn

Hein Hoogendoorn, pianist Groningen 

Hein is afgestudeerd als uitvoerend musicus (solist) aan het Conservatorium van Groningen. Hein, treedt op als solo pianist en heeft zich daarnaast in de loop van de jaren ontwikkeld als een voortreffelijk begeleider van met name vocalisten. De carrière van Hein als begeleider is zeer internationaal. 

Silvia en Hein ontmoetten elkaar bij ensemble Tan-Gueros. Daarna volgde een nationaal- en internationaalcarrière als duo met zowel modern/klassiek als Zuid-Amerikaanse repertoire, met name tango nuevo. 

Duur van de voorstelling voor de pauze 40 minuten en daarna 30 minuten.


Bekijk ook andere voorstellingen…