Waarom Truus *

Ze heeft de levens van meer dan 10.000 kinderen gered


Margje Wittermans

‘Kinderen, als we stoppen op het station in Emmerich stapt de vrouw met de paraplu in de trein. Ze schreeuwt. Ze loopt de trein door en ze schreeuwt heel hard, zoals misschien wel jullie vader doet als hij heel boos is. Ze schreeuwt dat jullie moeten blijven zitten en dat je je niet mag verroeren. Dan is er een man bij haar, een soort conducteur, en eigenlijk schreeuwt ze omdat hij dat wil, want ze is helemaal niet boos; ze doet alsof ze boos is zodat de man jullie met rust zal laten.’

Geertruida Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. 
Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke. 

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen. 

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? 

Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? 
Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller? 
In de voorstelling “Waarom TRUUS” gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden. 

Spel Margje Wittermans 
Regie Bruun Kuijt Muziek Janos Koolen Foto header Jelle Kuiper
 
Het onderwerp van deze voorstelling is het hele jaar door geschikt en niet alleen in de herdenkingsperiode! Janos maakt graag gebruik van de aanwezige piano. Duur: 75 minuten 


Theaterkrant 2023
Vol overtuiging nodigt Margje Wittermans ons uit in haar theatrale verbeelding mee te gaan, en dat doet ze hartverwarmend.

*
2 mei 2025 Theater Het Trefpunt, Warmond kaarten bestellen volgt
3 mei 2025 Theater Stroud, Putten kaarten bestellen volgt
4 mei 2025 Theater Hofpoort, Coevorden kaarten bestellen volgt

Meer Margje? Ga naar haar website


Bekijk ook andere voorstellingen…