Symen sonder Soeticheyt

Een heerlijke confrontatie tussen twee echte ‘Bredero-personages’.


Marieke de Kruijf

Symen sonder Soeticheyt en Teuntje Roert-myn-niet, twee 17de eeuwse Amsterdamse ‘singles’, lopen elkaar op een bruiloftsfeest tegen het lijf. Voor de bemiddelde maar zuinige Symen een mooie gelegenheid om ‘an de vrouw’ te raken. De nuchtere Teuntje moet echter niets hebben van zijn horkerige vrijages. Al gauw vliegen verwensingen over en weer en lijkt van een ja-woord geen sprake. Worden de twee kemphanen uiteindelijk tortelduifjes in deze speeddate avant la lettre?

Vastert van Aardenne

De acteurs spelen de originele voorstelling van ruim 400 jaar geleden, waardoor u volop kunt genieten van Bredero’s bloemrijke taal. Dit met een inleiding waarin zij o.a. vertellen over Bredero en wat trouwen inhield in de 17de eeuw.

De acteurs zullen u voorbereiden op het taalgebruik zodat u dit komische liefdesverhaal volop kan beleven.

spel Vastert van Aardenne en Marieke de Kruijf tekst G.A. Bredero fotografie Roozen & De Boer productie Theatergroep De Kale

Kunst in de Kamer november 2023 Willem-Jan Gevers, ik heb erg genoten van de voorstelling. Ik werd niet zozeer geraakt door de toneeltekst op zich, maar de acteurs waren geweldig. Mooie uitleg vooraf, daarna meesterlijk spel dat het publiek beloonde met veel gelach en een langdurig slotapplaus.

Duur van de voorstelling ca. 60 minuten


Bekijk ook andere voorstellingen…