Hoogvlieger, door Harry Piekema

met het verhaal van Icarus en zijn geniale vader Daedalus duikt Harry Piekema in de rijkheid van de Griekse mythologie


‘Onder alle verhalen die wij vertellen in series, films en boeken, liggen weer andere verhalen verborgen. Aan de basis ligt een bronverhaal. Van een koning die niet alles kan krijgen wat hij wil, over een prins of prinses die echt wil leven, over een bescheiden man die rijk wordt en weer alles verliest, over een held die ongelukkig is, etc. Onder het beeld van de vallende Icarus,  ligt ook een verhaal. Van een jongeman die te hoog vliegt en valt. Maar waarom eigenlijk?’

‘Het verhaal van Icarus is niet het verhaal van Icarus. Dat viel me op toen ik me ermee ging bezig houden. Het is het verhaal van zijn vader Daedalus waar hij uit naar voren springt als het ware, waar hij uit komt vliegen. En dat verhaal heeft zijn oorsprong weer diep in de andere mythen. En gaandeweg kwam daar zo’n boeiend en mooi patroon uit vandaan dat ik dacht: dat moet ik vertellen.

Maar ik wilde meer vrijheid dan een uitgeschreven monoloog. En zo is Hoogvlieger ontstaan: een theatrale vertelling met een vaste structuur en opbouw, maar geen vaste tekst. Elke avond anders.
Een persoonlijke voorstelling met de spanning van nu. Want volgens mij is het Icarus thema heel actueel, en het Daedalus thema ook.

Icarus wil hoger vliegen dan hij kan, losgezongen van de werkelijkheid in het verlangen alles te kunnen. Daedalus is een alleskunner, architect en kunstenaar, maar raakt gevangen in zijn eigen bouwsel, een labyrint. Beide verhalen zie ik terug in mijn generatie en in de jeugd én ze zijn ook tijdloos. En dan die goden die zich ermee bemoeien, en de gewone mensen die er doorheen lopen en ook van alles doen. Heerlijk! ‘

Concept & Spel Harry Piekema, acteur in film en tv, vertelt graag tijdloze verhalen in een lichte stijl Fotografie André Sjouerman

De voorstelling duurt 1 uur en 10 minuten en kan overal gespeeld worden zoals, huiskamers, cultuurkerkjes, openluchttheaters en alle denkbare locaties.
Kunst in de Kamer augustus 2020 – optreden in Openluchttheater, Rozendaal  
“Het was een fantastisch optreden van Harry, voor (47 van de 60 leden), die allemaal op Corona afstand aan Harry’s lippen hingen. Veel waarderende reacties. Dus echt een succes!


Bekijk ook andere voorstellingen…